top of page

Hjemmelaget marsipan


Hei og hå og god søndag!

Siden det begynner å nærme seg julaften med stormskritt er det mange som har begynt å forberede julegodisen. Derfor tenkte jeg at det passet bra å dele en oppskrift på nettopp litt julegodis. I dag vil jeg nemlig dele oppskriften på min hjemmelagde marsipan. Det er nemlig veldig enkelt og absolutt ikke noe problem å få til å smake godt selv om den er litt mer blodsukkervennlig enn den du får kjøpt ferdig på butikken!

Å lage marsipan fra bunnen er av er veldig enkelt og noe alle kan få til.

Selv har jeg de siste årene laget marsipanen min med mandelmel for enkelthetsskyld (siden jeg allerede har det i skapet). I utgangspunktet bør man jo virkelig gjøre det fra bunnen av ved å male mandlene selv, men jeg foretrekker en litt finere marsipan og da bruker jeg finmalt og fettredusert mandelmel fra funksjonell mat. Dette og søtningene tagatesse og sukrinmelis, som jeg bruker i denne oppskriften, finner dere på helsekost.

Jeg bruker ikke så mye tagatesse som søtning lenger, men det egner seg veldig godt til formålet siden tagatesse lett karamelliseres. Tagatesse er også god på smak og smaker verken kaldt eller kunstig. Varm den gjerne litt forsiktig opp da den ikke tåler så sterk varme.

Marsipan

Ingredienser

Sukkerlake 2,5 ss tagatesse 2,5 ss vann

Marsipanblanding

2 eggehviter (jeg brukte fra medium egg) 4-5 ss sukrinmelis (smak til) 200 g finmalt, fettredusert mandelmel

Finn frem en liten gryte og ha tagatesse og vann oppi. Sett gryten på komfyren og varm opp blandingen på svak varme til det har blandet seg godt sammen. Det kan gjerne også karamelliseres bittelitt. Deretter setter du sukkerlaken til avkjøling.

Når sukkerlaken er avkjølt kan du ha den i en bakebolle sammen med

eggehvitene og sukrinmelisen. Start gjerne med 4 ss sukrinmelis, du kan alltids tilsette mer siden. Bruk en visp (maskin/for hånd) til å blande det godt sammen. Deretter tilsetter du mandelmelet og visper/knar det litt sammen. Smak gjerne på marsipanen nå for å se om du vil tilsette litt mer søtning. Sett deretter marsipanen i kjøleskap i minimum 30 minutter.

Deretter er det bare å kjevle ut eller forme som du ønsker.

Tips; Trekk gjerne marsipanen i sjokolade, pynt den med nøtter og lag former og kuler. Hvis du synes at marsipanen klisser mye kan du tilsette litt mer mandelmel til deigen. Synes du den klisser litt kan du bake ut marsipanen med litt mandelmel på fingrene eller på kjevlen din.

Hjemmelaget julegodis er koselig å gi bort i presang! Hva med å legge den ferdige pyntede marsipanen i en fin pose og gi bort. Du kan også gjerne informere om at marsipanen inneholder kunstig søtning siden noen kan reagere på det.

Happy baking! ♡

DU KAN OGSÅ FINNE MEG PÅ

  • Facebook - White Circle
  • Pinterest - White Circle
  • Instagram - White Circle
Map
bottom of page