top of page

Begynn med bløtlegging av frø og nøtter


Herregud som tiden flyr! De siste dagene har vært litt hektiske og jeg har derfor ikke prioritert å legge ut noen nye oppskrifter. Men oppskrifter komemr så det er bare å følge med! I dag tenkte jeg at dere kunne få høre litt mer om bløtlegging. Det bakes jo veldig mye med nøtter og diverse typer frø, men det er veldig sjelden man hører at man burde bløtlegge dem først! Derfor tenkte jeg å skrive litt om det; hvorfor man burde bløtlegge og hvordan man gjør det. Selve bløtleggingen er en enkel prosedyre, men prosessen er litt tidkrevende og jeg skjønner godt at det er mange som hopper over dette forberedelsestrinnet siden det kan være litt vanskelig å få til i hverdagen. Man kan nemlig ikke impulsivt komme på at man vil lage knekkebrød. Dette krever nemlig minst 6 timer forberedelse. Mitt tips er å enten bløtlegge frøene/nøttene før man drar på jobb eller lage dette i helgen.

Hvorfor burde man bløtlegge?

Fytinsyre er en kjemisk forbindelse som finnes i de fleste planter og som blant annet binder kalsium og jern som uløselige salter. Det betyr med andre ord at fytinsyren gjør at man ikke får optimalt opptak av disse mineralene samt magnesium, kobber og sink. Fytinsyre er ufordøyelig, men det finnes altså noen metoder for å bryte den ned. Noen metoder er mere effektive enn andre og den mest effektive metoden er surdeigsmetoden (når man baker brød) Nå er ikke det like aktuelt for meg siden jeg ikke baker brød med kornprodukter, men siden jeg bruker mye frø og nøtter er dette av interesse, Jeg har flere ganger nevnt bløtlegging med eplecidereddik og det er denne metoden det er snakk om her. Hele meningen med å lage hjemmelagede knekkebrød av frø og spise nøtter er jo at de skal være sunne for oss og for at de skal være sunnest mulig og at vi skal kunne utnytte næringsstoffene på best mulig måte er det altså viktig å bløtlegge dem først.

Hvordan bløtlegger man?

Som eksempel velger jeg å bruke mandler. Mandler er jo ikke nøtter, men siden de er stenfrukter av mandeltreet har de også dette skallet som inneholder fytinsyre. Ha mandlene i en bolle og hell på vann så det ligger vann noen cm over dem. Tilsett deretter litt eplecidereddik (2-3 ss) og litt mineralsalt. Jeg pleier å bare ta en slump med eplecidereddik så blandingsforholdene er ikke så veldig viktige. Du trenger heller ikke å være redd for at mandlene kommer til å smake av eddik, for det gjør de ikke. La mandlene stå i 8-10 timer og godgjøre seg. Når tiden har gått skyller du mandlene godt i vann. Klar til bruk!

Håper du har lært noe nytt i dag :)

DU KAN OGSÅ FINNE MEG PÅ

  • Facebook - White Circle
  • Pinterest - White Circle
  • Instagram - White Circle
Map
bottom of page