top of page

Finn ditt perfekte gresskar!


Hei dere! La oss snakke om gresskar- igjen! Blir aldri lei av gresskar...ikke enda i hvertfall! De fleste forbinder gresskar med Halloween og USA og det er forsåvidt ikke så rart. Gresskaret stammer nemlig fra Amerika og arkeologiske funn viser at gresskaret ble dyrket av indianerne for hele 3-4000 år FØR Kristus. Det er med andre ord ikke noe nytt! I matlaging er det derimot ikke like vanlig i Norge, men de fleste matbutikker har begynt å ta inn litt gresskar nå på høsten. Stort sett selges de store runde gresskarene i matbutikken. De kan brukes i matlaging, men smaker ikke så mye og egner seg bedre til å lage lykter med. Gresskarene som derimot heldigvis blir lettere å finne i matbutikkene er gresskarene som er ment til å bruke i matlagingen, nemlig matgresskarene.

Det finnes mange ulike typer gresskar og selv om de fleste kan brukes om hverandre og til det meste, har de ulike typene litt forskjellig smak og konsistens og noen egner seg bedre til en ting enn andre typer. Det at gresskar kan brukes til så mangt har vel gjort at det har blitt såpass populært. Gresskar kan spises rått, men smaker aller best varmebehandlet. Det kan kokes, stekes, dampes, wokes og syltes. Prøv å lag en deilig gresskarsuppe eller lag en deilig puree eller mos. Amerikanerne er jo kjent for gresskarpai til Thanksgiving og gresskaret passer også godt i bakverk! Jeg liker å erstatte gulrøtter i gulrotkake med gresskar (fordi jeg er allergisk for gulrøtter) og det fungerer supert! En av favorittene mine er å ovnsbake gresskar med timian, salt og rapsolje. Det smaker veldig godt! Ellers er det omtrent ingenting som passer så godt sammen med gresskar som høstlige krydderier med kanel. Gjerne blandet med litt sødme. Hvis du er ny på gresskarfronten kan jeg si at ovnsbakt gresskar minner litt om ovnsbakt søtpotet.

Hvorfor skal vi spise gresskar? Gresskar er en energifattig grønnsak, men inneholder en god mengde vitamin A, fiber og betakaroten. Betakaroten er en god antioksidant og hjelper til å beskytte kroppen for frie radikaler. I dagens samfunn har mange en stressende hverdag, det er mye stråling og som regel høy forurensing. Disse stressfaktorene kan øke kroppens produksjon av frie radikaler og det er ikke heldig. Kroppen klarer som regel å ta unna og beskytte seg selv, men hvis det blir for stor påkjenning på kroppen kan frie radikaler føre til skade på cellene, som igjen kan føre til mutasjoner og gi kreft. Nå skulle dette i utgangspunktet handle om gresskar, men det er greit å forstå hva frie radikaler er og hvorfor antioksidanter er så viktige. Du har sikkert hørt mye om antioksidanter i media, men det er kanskje ikke like ofte du har hørt hvordan du bør få i deg antioksidanter fra mat. Grønnsaker med høyt innhold av betakaroten kan være en måte. Dette kan jeg sikkert lage et innlegg om siden.

Gresskar er som nevnt også en god kilde til vitamin A som blant annet er viktig for et godt syn. Gresskar har mange positive egenskaper og er vel egentlig litt undervurdert. Visste du foreksempel at det er perfekt å spise gresskar etter en hard treningsøkt? Mange spiser jo bananer etter trening fordi bananens høye innhold av kalium bedrer restitusjonen og er bra for kroppens elektrolyttbalanse. Bananer inneholder 422 milligram kalium, mens gresskaret har 564. Så kanskje på tide å bytte ut litt banen til fordel for gresskaret?

En av grunnene til hvorfor jeg har begynt å bruke så mye gresskar er fordi jeg tåler det veldig godt. Hvis man ser det hele i et litt større bilde så består gresskarfamilien (hvis man ser på matvarefamilier) av blant annet squash, agurk, sylteagurk, honningmelon, gresskar og vannmelon. Disse slektningene tåler jeg godt og det er jeg glad for! Hadde vært kjipt å plutselig bli allergisk for noen av disse slektningene. Jeg bruker jo endel squash i matlaging også. Derfor prøver jeg å ikke spise gresskar altfor ofte og samtidig variere litt med de ulike typene.

Hvilket gresskar skal jeg velge? Det er mange gresskar å velge mellom, men jeg tenkte jeg skulle presentere noen her. Dette er vel kanskje de som er enklest å få tak i, i hvertfall i Norge og Sverige.

Butternut squash (flaskegresskar) er kanskje et av de mest brukte matgresskarene. Den har en karakteristisk pæreform og ser nesten ut som en blanding av melon, squash og gresskar.Smaken er nøtteaktig og velsmakende og fruktkjøttet er nokså lyst og saftig. Den egner seg godt til råkost, supper, paier og marmelader.

Uchiki Kuri er et litt mindre gresskar som tilhører Hokkaidofamilien. Det er et av de mest populære matgresskarene og har et stort bruksområde. Fruktkjøttet er veldig oransje og gresskaret har form som en stor fiken. Det egner seg spesielt godt til puréer, gratenger og supper.

Sweet lightning er et litt mindre gresskar og minner endel om et pyntegresskar. Kjøttet har mye sødme og en kastanjelignende smak. Jeg ble veldig positivt overrasket da jeg smakte dette første gangen. Det er muligens det gresskaret jeg synes er aller best på smak og egner seg veldig til å ovnsbakes i ovnen, eller hvis du vil bruke gresskarkjøttet til noe dessertaktig.

Delica er et stort mørkegrønt gresskar med litt lyse striper. Fruktkjøttet er mørkegult og har en søt nøtteaktig smak. Det egner seg veldig godt til å ovnsbakes; enten ved bruk av fyllet eller ved å fylle det.

Konklusjon; Prøv deg frem med gresskarene og finn din favoritt! Noen gresskar har en litt mere melete konsistens enn andre, noen har ekstra fast kjøtt mens andre nesten kan virke litt klisste. Med mange bruksområder er det bare å prøve seg frem og bli kjent med de ulike sortene. Gresskarene er jo utrolig dekorative og før du spiser dem kan du jo pynte med dem hjemme! Prøv også å utnytt så mye som mulig av gresskaret. Gresskarfrøene er gode å steke i ovnen og er rike på godt og sunt fett!

Hvordan bør gresskar oppbevares? Gresskar har et veldig tykt skall og kan oppbevares i månedsvis! Derimot må det brukes nokså raskt og helst oppbevares kjølig når man først har skåret i det. Når du velger deg et gresskar er det viktig at gresskaret er helt, ikke mykt og ikke er skadet på noen måte. Siden det er så tungt må man håndtere det forsiktig så det ikke blir skadet pga den tunge vekten sin.

Det var vel det jeg hadde å si om gresskar for denne gang. Vi får se om det blir noen flere gresskaroppskrifter fremover! I mellomtiden kan du jo prøve deg på de jeg allerede har lagt ut. Happy pumpkin season!

Håper du har blitt litt klokere i hvertfall! ♡

DU KAN OGSÅ FINNE MEG PÅ

  • Facebook - White Circle
  • Pinterest - White Circle
  • Instagram - White Circle
Map
bottom of page