top of page

I mitt kjøkkenskap

Her kan du lese om noen av produktene jeg har brukt i oppskriftene på bloggen. De fleste produktene er å finne i helsekost eller hos større matbutikker. Er det noe du lurer på?

fløte.png

Hvis jeg bruker fløte i matretter bruker jeg alltid kremfløte. Kremfløte kan brukes som matfløte og dessertfløte, har færre karbohydrater, mer fett og dermed også bedre smak. 

 

smør.png

Ekte smør er særlig godt å steke i og tåler noe sterkere temperaturer. I tillegg er det godt på smak. Hiv margarinen du har og bruk alltid ekte smør.

100% rent økolgisk vaniljepulver er laget av ekte Bourbon vanilje. Dette bruker jeg til alt mulig rart. Alt fra hjemmelaget is, smoothies og til pannekaker. 

Ved å bruke rent økologisk vaniljepulver i stedet for vaniljesukker får du ekte vare! Ikke noe kunstig, ikke noe sukker og ikke noe rester av uønskede sprøytemidler. Finnes hos helsekostbutikker og i større matbutikker.

Fiberhusk er et must når man skal bake glutenfri bakst. Fiberhusk inneholder pulveriserende psyllium frøskaller og gjør deigen smidigere, bakverket saftigere og det smuler mindre. Jeg bruker det spesielt ofte når jeg lager pannekaker. Fås i vanlig matbutikk.

Sukrin Gold har en rundere smak enn vanlig sukrin. I tillegg er det søtere så man trenger mindre mengde og det minsker risikoen for kjølig ettersmak. Godt å ha oppå granola f eks. Finnes hos helsekostbutikker og i større matbutikker.

Sukrin er en kalorifri sukkererstatning som ikke inneholder karbohydrater som blir tatt opp av kroppen. Sukrin kan gi en kald ettersmak hvis man bruker mye, men jeg blander den ofte med annen søtning for å unngå dette. Finnes hos helsekostbutikker og i større matbutikker.

tagatesse.png

Tagatesse er et strøsukker som er laget av tagatose. Her kan man bruke halv mengde vanlig sukker siden tagatesse er dobbelt så søtt.

Tagatesse er den søtningen jeg synes er aller best på smak, men som jeg allikevel ikke bruker så ofte lengre fordi jeg fortrekker stevia. Finnes hos helsekostbutikker.

SukrinMelis er Sukrin som er finmalt, og tilsatt en liten mengde steviolglykosider 

(fra steviaplanten). Kombinasjonen av de to søtstoffene gir en rund og rik søtsmak, og demper den kjølende smaken som ren Sukrin kan gi. Det er like søtt som vanlig sukker og brukes i samme mengde.   

finesse.png

Finesse er en god sukkererstatning som er velengnet til bakst. Jeg bruker den som tagatesse hvis jeg ikke kan få tak i det. Finesse gir bruning og har ingen bismak eller kjølende effekt. Finesse selger hos helsekost

Stevia er helt naturlig, er kalorifritt, påvirker ikke blodsukkeret og er ikke skadelig for tennene. Stevia er generelt ganske søtt og man trenger få dråper. 3 dråper stevia tilsvarer ca 1 ts sukker i søthet. De fleste steviaflaskene er utstyrt med dråpeteller noe som gjør det veldig enkelt å dosere riktig. Det finnes utallige smaksvarianter så her kan man finne noe for enhver smak. 

Tilsvarende flytende stevia, men er i pulverform. Er veldig finmalt og løses lett opp. Jeg har kjøpt mitt mens jeg var i USA, men du får tak i det på iherb.

Økologisk kokosmel er laget av økologisk kokos som er tørket, fettredusert og finmalt. Det er rikt på fiber (50%) og inneholder lite karbohydrater. Det har en naturlig søt smak og passer godt i kombinasjon med proteinpulver. Dette bruker jeg til mye forskjellig, men oftest i pannekaker og i vafler. Finnes i helsekost og i større matbutikker.

peanøtt.png

Peanøtt er en belgfrukt og ikke en nøtt og i naturlig form er den full av fiber, protein, sunne fettsyrer, vitamin E og 

andre antioksidanter, B-vitaminer, mineraler og sporstoffer. 

 

olivenolje.jpg

Extra Virigin Olivenolje bruker jeg mye oppå salater. Den egner seg ikke til steking og den bør heller ikke brukes i kakerører fordi den fort kan sette en bismak. Velg alltid den beste kvaliteten på olivenoljen din!

Mandelmel både som grovt mandelmel og som finere mandelmel.

Det finere mandelmelet er gjerne fettredusert og jeg synes at det smaker litt mere marsipan enn det grove. Mandelmel har lav GI, lite karbohydrater, et høyt proteininnhold og rikt på vitaminer, mineraler, fiber og antioksidanter. Det passer godt til bakverk og spesielt når man lager pai. Finnes hos helsekostbutikker og i større matbutikker.

Sesammel har jeg brukt mer og mer de siste årene. Det har som de andre meltypene et lavt innhold av karbohydrater og er i tillegg

en god proteinkilde (46%). Sesammel er laget av fettreduserte sesamfrø og melet har en mild og nøtteaktig aroma. Det inneholder en god mengde mineraler og vitaminer. Sesammel er hovedingrediensen både i 

pizzabunnen min og i focacciaen min. Finnes hos helsekostbutikker.

nøtter.jpg

Nøtter, kjerner og frø er gode kilder til viktige næringsstoffer som blant annet protein, fiber, kalsium, jern, sink, essensielle fettsyrer, magnesium og andre. Fettet i nøtter er spesielt sunt, og består hovedsakelig av umettet fett og små mengder mettet fett. I mitt kjøleskap finner du mandler (ikke en nøtt), paranøtter, valnøtter, pecannøtter & macadamia. Frø og kjerner; solsikkefrø, linfrø, sesamfrø & gresskarkjerner. 

 

cocosa.jpg

Cocosa er uraffinert kokosolje, kaldpresset av ferskt kokoskjøtt. 

Extra virgin cocosa bruker jeg i shaker eller kalde ting. Den er også super som hårkur eller sminkefjerner. Hårkur:

Litt cocosa smeltes og has i hårtuppene, la virke i minst 30 min før du skyller ut. Finnes hos helsekostbutikker.

rapsolje.jpg

Man trenger i utgangspunktet bare to oljer på kjøkkenet og det er olivenolje og rapsolje. Det er derimot ganske viktig å vite når du skal bruke hva for ellers forsvinner helsegevinsten. Rapsolje er fint til å steke med og inneholder endel omega 3 som vi gjerne skal få i oss mere av. 

 

chia.jpg

Chiafrø er et superfrø som inneholder høye konsentrasjoner av omega-3 fettsyrer, antioksidanter og kostfiber. 

I tillegg inneholder den også andre viktige næringsstoffer bla godt med planteproteiner, vitaminer og mineraler.

Chiafrø blander jeg i sauser, shaker, bakverk osv. Chiagrøt har også blitt veldig populært og smaker veldig godt! Finnes hos helsekostbutikker.

hvitlok_cocosa_gourmet_norge-768x768.jpg

Hvis jeg ønsker litt hvitløkssmak uten å bruke hvitløksfedd er jeg glad i cocosa hvitøk som er en krydderolje med pikant smak av hvitløk. Finnes hos helsekostbutikker.

mandelmelk.png

Hvis jeg ønsker en melkeerstaning bruker jeg alltid usøtet mandelmelk. Den fungerer godt til ulike retter og desserter. Velg alltid usøtet variant fordi de andre desverre inneholder mye sukker. De fleste matbutikker selger mandelmelk.

spirulina.jpeg

Når jeg vil booste immunforsvaret litt bruker jeg supermat i shaker og smoothies for å optimalisere næringsinntaket. Dette er et eksempel på spirulina som gir en deilig sjokoladesmak i smoothies. Jeg er også glad i å bruke acaipulver sammen med chiafrø. Finnes hos helsekostbutikker.

peanøttsmør.png

Peanøttsmør eller annet nøttesmør er klare favoritter i kjøleskapet. Nøttesmør smaker godt alene, men er ekstra godt som topping på en deilig youghurtbolle eller i barer og snacks. 

cocosa1.jpg

Denne typen cocosa bruker jeg hvis jeg skal steke noe på veldig høy varme for cocosa tåler opptil 235 grader.

Den kan oppbevares i romtemperatur og blir flytende ved 24 grader. Finnes hos helsekostbutikker.

 

mct.jpg

MCT- cocosa er en ren energiolje og er en av hovedingrediensene i Bulletproof-kaffe. MCT-oljen påvirker ikke blodsukkeret og jeg bruker den oppå salater, i smoothies og i kaffe. Finnes hos helsekostbutikker.

Linfrøolje er min yndlingsolje til å ha over salater og kalde retter. Den er veldig god og rund på smak og kan også fungere som en "smørklatt" over varme retter hvis man ikke bruker meieriprodukter. Velg alltid kaldpresset og helst økologisk. Finnes hos helsekostbutikker og i større matbutikker. Jeg kjøper alltid min i Sverige (billigere)

smøremyk rapskokos.jpg

Hvis man er på jakt etter et smør uten meieriprodukter vil jeg anbefale Smøremyk rapskokos. Det kan brukes til steking, baking og på brødskiva. Det smaker godt og jeg bruker det hovedsaklig oppå hjemmelagde knekkebrød eller oppå frokostpannekaker. Finnes hos de fleste matbutikker.

414-1429.jpg

Jeg har ofte ferske bær i kjøleskapet og alltid frosne bær liggende i fryseren. Frosne bær kan brukes som de er eller varmes i gryte. Lag foreksempel ferskt syltetøy kun tilsatt litt valgfri søtning. 

shutterstock_100843651_web.jpg

Selv om jeg har et sunt og variert kosthold tar jeg alltid tilskudd av vitaminer og mineraler ved siden av. Maten og hovedsakelig grønnsakene våre er desverre ikke like næringsrike lengre pga dårlig jordsmonn og utenlandske varer med sprøytemidler og derfor er kosttilskudd noe jeg er opptatt av å få i meg. 

Map
bottom of page