top of page

Kombucha


Hei dere! I dag har jeg laget et innlegg som omhandler Kombucha så dere kan lære litt mer om hva det er for noe og hvorfor jeg lager det.

Kombucha er en fermentert drikk laget av te, sukker og en bakteriekultur og som har blitt veldig populært de siste årene. Det har ikke rukket å blitt så stort i Norge enda, men i utlandet og spesielt i USA finner man flasker med ulike typer kombucha i butikkhyllene. Derfor var det ekstra gøy da jeg var der i mars, for det var veldig lett å få tak i og litt billigere enn her i Norge. Selv om det er noe nytt for oss er det en steingammel tradisjonell måte å fermentere te på og som har sine røtter fra Kina. Man kan faktisk spore denne helsedrikken tilbake flere hundre år før Kristus, men selv om man sier at den har sine røtter fra Kina er det litt usikkert fordi Russland også har lange tradisjoner med denne drikken. Så Kina, Russland, en av delene. Dette er i hvertfall en skikkelig helsedrikk som selges hos helsekost, raw food restauranter og der helsebevisste mennesker handler.

Siden du sikkert ikke aner noen ting om hva dette er eller hva den slimete manetaktige greia på bildet er for noe så tenkte jeg å skrive om hele prosessen under her. Hvis det er noen spørsmål er det bare å spørre. Kanskje har du lyst til å prøve selv?

Hvorfor drikke kombucha? Det sies at kombucha har flere gode helseeffekter og at den er såpass styrkende for immunforsvaret at den har hjulpet overlevende fra kreft og AIDS, med å holde seg friske. Dette kommer av at det blir dannet bakterier ved fermenteringen. Dere kjenner kanskje til probiotika og hvilke gode helseeffekter det har på kroppen. Kombucha kan være bra for fordøyelsen, gi et jevnere blodsukker og er avgiftende for leveren med mer. Grunnen ti hvorfor den kan hjelpe til med å avgifte leveren er fordi kombuchaen danner noen syrer som hjelper til med dannelsen av glukuronsyre. Denne syren virker avgiftende.

Men sukker? Ja man må bruke sukker for å fermentere, men dette sukkeret vil gradvis forsvinne og avhengig av hvor lenge du lar teen fermentere er det ulik sukkerkonsentrasjon i drikken. Sukkeret vil uansett ikke være i den formen det var i begynnelsen. Sukrosen blir nemlig fort spaltet til glukose og fruktose og blir dermed lettere å fordøye. Jo lengre kombuchaen får stå jo mindre sukker er det i den og jo mere eddik blir det. Denne prosessen gjør også at kombucha inneholder litt alkohol, men her er det som regel snakk om små mengder (0,5-3%) avhengig av hvor lenge du lar den fermentere. Innimellom kan man faktisk smake det. Da smaker kombuchaen som er litt mild cider. Det er jo litt morsomt!

Man kan jo kjøpe det. Hvorfor lage det selv? For det første er det jo mye morsommere å lage ting selv. Da kan man jo bestemme smaken akkurat som man vil. Man kan tilsette smaker av det man liker best og i tillegg er kortreist kombucha best da bakterier dør under transport. Nå har man i hvertfall litt bedre oversikt over hva sin Kombucha inneholder. Den andre og kanskje største grunnen til hvorfor man bør lage det selv er på grunn av prisen. Kombucha er ganske hippe greier og veldig dyrt! Da jeg var i New York kostet flaskene rundt 70 kroner og her hjemme er det enda verre. Her ligger de på rundt 60-110 kroner for en liten flaske. Det sier seg derfor selv at det er mye billigere å ofre tre teposer og litt sukker for å få 3-4 ganger så mye kombucha.

Hvordan går man frem? Først og fremst må du ha alle ingrediensene for å lage teen.

Te De fleste starter med å velge hva slags te de vil bruke. Jeg pleier å bruke 1 pose svart te og 2 poser grønn te når jeg lager min kombucha. Kombucha skal i følge overalt jeg har lest ha litt svart te og hvis det også er det din kombuchakultur er vant til, så må du fortsette med det. Urtete fungerer ikke så bra til fermentering, men hvis det er noen spesielle smaker man vil ha kan man jo tilsette dette underveis. Det er jo også mange smakstilsatte sorte og grønne teer så man kan også variere der. Når det kommer til teen er det også viktig at den er av god kvalitet. Unngå dårlig te som Twinings, Yellow label og billigte som du finner på matbutikken. Denne teen er av dårlig kvalitet og kan inneholde olje og andre ingredienser som kan ødelegge for fermenteringen. Selv bruker jeg ofte en svart pukka- te som base og noen økologiske grønne teer som ekstra tilsetning. Jeg har også hatt positiv erfaring med Yogi-te så jeg vil absolutt anbefale å holde deg til økologisk te.

Sukker Den andre ingrediensen du må ha er sukker. Kombuhalagere bruker ulike sukkerkilder, men det er visst hvitt sukker som best produserer glukuronsyre, og derfor bruker jeg det. En annen sukkerkilde kan være rørsukker. Honning er også brukt av noen få, men produserer glukoronsyre endel dårligere. Hvitt sukker gir altså best resultat, men igjen; bruk det som kombuchakulturen din var vant til da du overtok den.

Kombuchakultur Kanskje den viktigste delen. Du må jo ha noe som hjelper til med å fermentere og her kommer kombuhakuturen inn. Kombuchakulturen er en slimete, rundt og litt manetaktig greie som også går under flere navn. Det er denne kulturen som spiser sukkeret. Først og fremst starter man med en kombukultur som også går under navnet SCOBY. Denne startkulturen er en slags kombuchamamma og når fermenteringen er over har den dannet en kombuchababy. Den har med andre ord dannet en ny mindre utgave av seg selv og når fermenteringen er over kan man separere disse to og starte med flere startkulturer når man vil fermentere mer. Man vil altså gå fra 1 til 2, fra 2 til 4, fra 4 til 8 osv. Etterhvert vil man kanskje få så mange at man vil gi dem bort eller kanskje blir nødt til å kaste noen.

Kombuchamødre kan man få tak i flere steder og man kan også kjøpe dem på nett. Jeg kjøpte min av en kombuchabrygger i oslo, men mange gir dem også bort gratis. Det er heller ikke så vanskelig å skaffe seg en fordi de er såpass hardføre at de faktisk kan sendes i posten.

Når man skal lage en ny kombutcha-batch trenger man også litt ferdiglaget kombucha (ca 1 dl) Da kan man bruke kjøpe-kombucha eller bruke kombuha som man har fra en tidligere batch. Derfor sparer man alltid på 1/10 av kombuchaen man har laget for denne ene delen bruker man videre i en ny batch.

Beholdere Du trenger også en stor bolle/krukke/glass som helst kan romme 1,5 liter og oppover. Selv lager jeg 1,5 liter av gangen når jeg lager kombucha, men mange lager også 3 liter. Det kommer ann på hvor mye du drikker og hva du har plass til.

Tørkepapir eller et klede av naturmateriale og en strikk. Kombuchaen trenger luft, men for å unngå at fluer kommer og ødelegger er det greit å legge noe pustende over.

Helt til sist trenger du også noen luftette flasker som du kan ha kombuhaen i helt til slutt. Når man vil lage kullsyre er det viktig med helt lufttette flasker og jeg synes også at flasker er enklest å oppbevare i kjøleskapet.

Fremgangsmåte

Vask hendene grundig!

Finn frem en kjele og ha ønsket mengde vann oppi. (husk at noe av vannet fordamper ved koking). Når vannet koker, skrur du av temperaturen og tilsetter teposene oppi kjelen sammen med sukker. Rør deretter godt rundt med en helt ren skje. Nå skal teen stå til den er kaldt, eller i hvertfall under 37 grader. Til 1,5 liter vann pleier jeg å bruke 1 sort tepose og 2 grønne + 5 toppede spiseskjeer med hvitt sukker. Når teen er kald fjerner du teposene og heller teen oppi en ren krukke/skål. Deretter legger du kombuhamoren oppi teen, legger kjøkkenpapir over kroppen og setter fast papiret med en strikk. Så setter du krukken på et mørk sted hvor den kan stå i fred i ca en uke.

Når krukken har stått i en ukes tid kan du ta en nærmere titt på den og kjenne etter om det lukter litt eddik. Du kan også se om det har blitt dannet en kombuchababy. Hvis kombuchaen er ferdig heller du kombuchaen over på flasker og lar det være igjen litt luft til karbonering. La det også være igjen ca 1/10 ferdig kombucha til en ny batch. Hvis du vil vente noen dager med å lage en ny batch lar du kombuchamoren og kombutchababyen være i denne, med papir over, akkurat som du gjorde tidligere. Hvis du vil fortsette å fermentere med en gang kan du skille moren fra babyen (høres fært ut) eller la babyen vokse seg litt større ved å putte begge to oppi en ny batch. La de luftette flaskene med nyfermentert kombucha stå i 1-4 dager i kjøleskap avhengig av hvor mye kullsyre du ønsker. Her er det bare å følge med og prøve seg frem.

Deretter er kombuchaen ferdig. Gratulerer! Du har nå laget deg din egen fermenterte te!

Tips!

Ha alltid rene hender og det rent rundt deg når du starter en ny batch. Er det ikke rent nok kan det dannes mugg på kombuhakulturen og det er ikke noe man vil. Da kan man risikere å måtte hive alt av kombuhamor og te. Ha derfor alltid helt rene hender og utstyr. Unngå også bruk av oppvaskmaskin. Selv vasker jeg bollen og utstyret godt for hånd med varmt vann og litt zalo. Deretter skyller jeg godt av før jeg vasker bollen med litt eplecidereddik for å desinfisere. Man kan også desinfisere utstyret i ovnen, men da må man være sikker på at det man bruker tåler den form for varme. Jeg synes det er like enkelt å bare bruke eplecidereddik og det fungerer bra for meg.

Gi kombuchaen fred når den fermenterer. Ikke forstyrr den, men la den stå i et skap du ikke bruker så mye og ikke rør borti den fordi du er nysgjerrig. Når den har stått et par dager til en ukes tid kan du forsiktig løfte av papiret og se hvordan det står til med kulturen. Har det dannet seg mugg eller har det dannet seg en ny kombuchababy. Hvis sistenevnte er du godt på vei. Du kan selv velge hvor lenge du vil la den stå, men når det begynner å lukte litt eddik er den som regel ferdig. Avhengig av temperaturen og været ute kan dette være alt fra 4-7 dager. Min pleier å stå i 7-9 før jeg setter den til karbonering (for å få kullsyre). Noen ganger har kombuchaen allerede mye kullsyre, andre ganger ikke. Du kan selv velge hvor mye kullsyre du ønsker, men jeg synes det smaker ekstra godt med kullsyre og derfor setter jeg flaskene til etterkarbonering i 1-2 dager. Dette kan man følge litt med på og man må også være forsiktig hvis man bruker en slags champagnepropp på flaskene fordi det kan dannes ganske kraftig trykk. Derfor bør ikke barn åpne flaskene.

Da håper jeg du har lært noe nytt i dag og at dette har inspirert deg til å prøve selv ! ❥

DU KAN OGSÅ FINNE MEG PÅ

  • Facebook - White Circle
  • Pinterest - White Circle
  • Instagram - White Circle
Map
bottom of page