top of page

Raw sjokoladekake med pistasjefyll


Hei og god mandag! Her kommer oppskrift på en kake jeg har laget i helgen. De fleste kakene som går under betegnelsen raw er ofte laget med dadler eller agavesirup. Fordi verken dadler eller agavesirup er spesielt blodsukkervennlig hadde jeg lyst til å lage min egen lavkarbo raw-kake med bedre egnet søtning. Det siste året har jeg stort sett bare brukt stevia og trives egentlig best med det. Kunstig søtning er ikke helt det beste for meg, men fordi alle er forskjellige og fordi jeg har en samboer som tåler det meste har jeg fortsatt ulike typer søtning i hus. Derfor fant jeg frem fibersirup clear og har brukt den som søtning i denne oppskriften. De fleste siruper har en egen smak, akkurat som både agavesirup og lønnesirup har en ettersmak som gjør at man må tenke seg litt om når man bruker dem. Det fine med fibersirup clear er at den gir sødme, men er helt nøytral på smak. Den er klissete også, noe man er avhengig av i denne oppskriften for å holde bunnen sammen.

I tillegg til at bløtleggingen av nøttene gjør kaken lettere fordøyelig er oppskriften også fri for mange allergener og er vegansk hvis du velger en vegansk sjokolade. Fordi jeg ikke tåler melkeprotein noe godt har jeg derfor laget den helt meierifri ved å velge en melkefri mørk sjokolade og bruke mandelmelk.

Kaken egner seg både som iskake eller som en mer mousse-kake hvis den får stå og hvile seg på benken en stund før servering. Kaken bør helst oppbevares i fryser, men kan til fordel oppbevares i kjøleskap hvis du heller ønsker mousse-versjonen.

Jeg har brukt kokoskrem i denne oppskriften. Hvis du ikke finner kokoskrem i butikken kan du kjøpe kokosmelk, sette den i kjøleskapet og kun bruke den stivnede delen i oppskriften. Det vil si at du da trenger fra 2 bokser kokosmelk. Det er også usaltede, naturelle pistasjenøtter du skal bruke i fyllet. Du kan alltids eksperimentere med saltede pistasjenøtter på toppen, men i fyllet bør du absolutt holde deg til de naturelle. Hvis du ønsker kan du også lage bunnen utelukkende av enten mandler eller valnøtter. Lager du den kun med mandler kan det være greit å ha i bakhodet at bunnen da vil smake mer av marsipan og kan bli litt dominerende i forhold til pistasjefyllet. Dette er også grunnen til hvorfor jeg i denne oppskriften har valgt å bruke 70% sjokolade og ikke en sjokolade med høyere kakaoprosent. Oppskriften gir en middels stor kake. Min form var 18 x 27 cm.

Før du starter må mandlene, valnøttene og pistasjenøttene bløtlegges i minimum 5 timer.

Bunn 100 g mandler 130 g valnøtter 3 ss raw kakaopulver 4 ss fibersirup 3 ss kokosmel Litt salt

Pistasjefyll 200 g pistasjenøtter 7 ss fibersirup 2 ts vaniljepulver 2 ts matchapulver 2 ss usøtet mandelmelk Litt salt

Sjokoladekrem 1 boks kokoskrem (coconut creme) 1 ts vaniljepulver 1 1/2 ss kakaopulver 100 g mørk sjokolade (jeg brukte 70 %) 2-3 ss fibersirup Litt salt


Hakkede pistasjenøtter og matcha til pynt

Finn frem en foodprosessor og kjør mandler og valnøtter til en finere masse. Tilsett resten av ingrediensene til bunnen og kjør til det begynner å bli en klebrig masse. Fordel massen i en passende form, gjerne med bakepapir eller plastfolie og plassér formen i fryseren mens du lager pistasjefyllet. Kjør alle ingrediensene til pistasjefyllet i foodprosessoren. Kjør til ønsket konsistens, gjerne så finmalt som mulig. Ta formen fra fryseren og fordel pistasjefyllet over. Sett formen tilbake i fryseren eller i kjøleskap mens du lager det siste laget. Ha kokoskrem, vaniljepulver og kakaopulver i en gryte eller panne. Sett på svak varme og bland ingrediensene godt sammen. Knekk i sjokoladen og rør mens sjokoladen smelter. Bland i fibersirup og smak til med litt salt. Hell sjokoladeblandingen over pistasjefyllet og la kaken stå på kjøkkenbenken i 10 minutter til avkjøling, før formen settes i fryseren. Kaken må stå i fryseren i minst 4 timer. Før servering pyntes kaken gjerne med matcha og pistasjenøtter.

Ønsker deg en strålende start på uken!

- Find happiness within yourself. Then share yourself with others

DU KAN OGSÅ FINNE MEG PÅ

  • Facebook - White Circle
  • Pinterest - White Circle
  • Instagram - White Circle
Map
bottom of page