top of page

Svenskehandel


Hei og hå!

I dag tenkte jeg å skrive litt om mathandlingen vår her i heimen. Jeg er nemlig glad i å gå i matbutikker- stort sett i hvertfall. Med mindre det har vært en altfor lang dag og jeg må handle når jeg egentlig ikke har lyst. Ellers liker jeg veldig godt å handle og det er stort sett alltid jeg som handler inn mat til husstanden. Når vi er i utlandet er jeg veldig glad i å gå i utenlandske matbutikker. Det er ingenting som en helt ny, stor matbutikk med masse rare produkter man aldri har sett før. Da kan jeg gå rundt og titte lenge! Da jeg var i Milano i Oktober ble det en tur innom en stor matbutikk og jeg vet ikke helt hvor lenge jeg var der inne, men det var nok en stund. Det er da man synes at det er så synd at man ikke kan handle ordentlig inn og bare fly matvarene hjem til Norge på fem minutter!

I utgangspunktet tenkte jeg å si litt om mathandling i utlandet (rettere sagt Sverige) og ikke så mye om handling her i Norge. Vi handler selvfølgelig mye her i Norge også, men hvis man er opptatt av et godt utvalg av økologiske matvarer og ikke har noe imot å se litt andre vegger og varer i butikkhyllene så kan jeg anbefale deg å ta en tur over svenskegrensa. Vi handler nemlig ofte i Sverige og da tenkte jeg at det kunne være fint med noen tips til hva man virkelig kan spare penger på i Sverige!

Helsekost

Her er det endel penger å spare. Det spørs bare litt på hva du er på jakt etter. Du kan også få tak i mye som ikke finnes i Norge og du kan også finne mange produkter med høyere konsentrasjon. Et eksempel er betakaroten! Jeg kjøper også glutamin i pulverform i Sverige og denne er ikke å få kjøpt i Norge. (Anbefales til tarmproblematikk, lekk tarm/intoleranser og allergier osv) Jeg er helt avhengig av den så hvis det begynner å bli lite igjen må det bli en svensketur!

Det er altså mye penger å spare på helsekostprodukter i Sverige, men styr unna norske merker som f eks Funksjonell Mat som gjerne er dyrere i Sverige.

Vi kjøper også noe helsekost fra iherb (vitaminer & mineraler), men ikke like ofte som vi handler i Sverige. Tilskuddene vi tar er en god mix fra det norske markedet, svenskehandler og iherb. Det er mye penger å spare hvis man bare tenker seg litt om!

Sunn mat

Jeg har fått en ny yndlingsbutikk når jeg handler mat i Sverige. Stort sett har vi handlet på Nordby og kjøpt det meste av maten på Nordby Supermarked, men ettersom vi omtrent ikke kjøper kjøtt i Sverige lengre og bare gikk over til å kjøpe småtteri skjønte vi at vi enten måtte finne på noe nytt eller droppe svensketurene våre. Heldigvis fant jeg Strømstad Mat som ligger i utkanten av Strømstad og som har et stort utvalg av økologiske produkter. Midt i blinken! I tillegg er det en litt roligere matbutikk hvor det er behagelig å gå rundt og titte. De har et godt utvalg av det meste, men har et litt sunnere preg over butikken og man får også inntrykk av at de selger produkter med litt bedre kvalitet.

Dette står som regel fast på handlelisten til matbutikken:

Økologiske egg

Økologisk bacon

Masse økologiske grønnsaker

- grønnkål

- squash

- agurk

- salatmix

- avocado

Matgresskar

Krydder

Yogi te

Økologisk kaffe

Mørk sjokolade

Økologiske pinjekjerner

Nøtter

Økologiske frosne bær

Økologiske frosne grønnsaker

Viltkjøtt (kjøttdeig, skav etc)

Scampi og sjømat

Kyllinghjerter

Oksehaler eller kraftbein

Spekemat

Kaldpresset olivenolje

Kaldpresset rapsolje

Kaldpresset økologisk linfrøolje

Økologisk vaniljepulver

Økologisk linsepasta (Jørgens favoritt)

Økologiske kjerner og frø fra Urtekram

- Solsikkekjerner

- Gresskarkjerner

- Sesamfrø

- Linfrø

Økologisk usøtet mandelmelk

Og helt sikkert masse annet jeg ikke kommer på i farten...

Og så liker jeg selvfølgelig at de har litt andre matvarer enn de har på Nordby. Når man handler et sted relativt ofte blir det jo ofte til at man bare kjøper det samme hele tiden, men nå prøver jeg å variere litt fra gang til gang så det ikke bare blir det samme.

Som jeg sa over handler vi ikke så mye kjøttvarer i Sverige lengre (entrecõte, kjøttdeig/karbonadedeig, kalvekjøtt etc) og det er rett og slett fordi vi er mer fornøyde med kvaliteten på det norske kjøttet rett og slett. Skal ikke skryte på meg at vi har smakt så mye på kjøttet fra kjøttdisken her hos Strømstad mat, men det er i hvertfall noe helt annet enn hva vi fikk kjøpt på Nordby så det er mulig vi skal prøve oss litt frem i den disken fremover.

Man kan handle mye dårlig mat for en billig penge i Sverige, men man kan også handle mye god mat av god kvalitet- man må bare lese på produktene. Mye av det svenske pålegget er foreksempel tilsatt mye sukker i form av glukose, så påleggsdisken styrer jeg bevisst unna. Selv om det meste av baconet i Sverige er renere enn i Norge (når man ser på tilsetninger) er det allikevel greit å lese på emballasjen. Ikke alt økologisk bacon i Sverige er noe særlig. Det gjelder forsåvidt økologisk mat generelt. Selv om noe er produsert økologisk betyr ikke det at det er sunt. Det er jo heller ikke sånn at vi MÅ ha økologiske produkter. Men jeg prøver å velge økologisk hvis jeg har et valg og hvis jeg føler at det går greit økonomisk (i hvertfall hvis det er snakk om økologisk i Norge)

Til slutt vil jeg anbefale deg å lage en skikkelig handleliste før du reiser! Noe jeg alltid kjøper mye av om gangen er ting jeg vet jeg bruker mye av og som jeg absolutt ikke vil handle i Norge! Linfrøolje er en sånn ting. Det er billig i sverige og dyrt i Norge og i tillegg bruker jeg det mye. De fleste matvarer har også lang holdbarhet så lenge man har muligheten til å oppbevare dem riktig. Dessverre har vi en veldig liten fryser og når jeg samtidig pleier å lage litt hjemmelaget kraft og har det stående i fryseren, er det litt begrenset hvor mye fryseplass vi har. Men da har man alltid en mor eller snille svigerforeldre som gjerne har litt ekstra plass.

Happy handletur ♡

Tags:

DU KAN OGSÅ FINNE MEG PÅ

  • Facebook - White Circle
  • Pinterest - White Circle
  • Instagram - White Circle
Map
bottom of page