top of page

Spanske kjøttboller med hjemmelaget tagliatelle


Hei dere!

I dag er det kjærestens middagsrett som blir dagens oppskrift. Dette er en enkel oppskrift, men er noe mer tidkrevende hvis du ikke har laget tagiatellen på forhånd. Her er planlegging alfa o mega. Lager du derimot endel pasta når du først er i gang, har du enkelt pasta for hånden. Pastaen tar kun 30- 60 sekunder å koke og her har vi jukset litt med kjøttbollene. Sa jeg det?! Dette er kjøpe-kjøttboller! Siden jeg har en samboer som ikke sliter med allergier og intoleranser sånn som meg, kan han kjøpe seg ferdige kjøttboller innimellom. Av god kvalitet selvfølgelig og de må være rene og godkjente av meg. (Haha) Heldigvis virker det som om han setter pris på at jeg synes det er viktig med god og næringsrik mat- også når det kun er snakk om mat til han.

Når vi er ferdig med å trene, hender det at vi handler på EXTRA og her om dagen fant Jørgen en pakke med spanske kjøttboller i coop sitt eget merke. De hadde en nokså fin og ren ingrediensliste, bortsett fra at de desverre inneholdt litt glukose. Ellers var de helt ok og innimellom synes jeg det er helt greit å ikke lage en veldig avansert middag. Når jeg tenker på ren mat tenker jeg i dette tilfellet på ingredienser som ikke egentlig trenger å være i produktet. Dvs tilsetninger av ulike sorter stivelse, sukkerarter, konserveringsmidler osv. Ofte er dette tilsatt fordi kvaliteten på kjøttet ikke er veldig god, det tilsettes sukkerarter for å bedre smaken eller at det helst skal brukes så lite kjøtt som mulig og det må legges til ekstra ingredienser og fyllmasse. Et eksempel er Gildes svenske kjøttboller som har en typisk ingrediensliste for ferdigprodukter: Kjøtt av svin og storfe (57 %), melk, hodekjøtt av storfe, glutenfri kavring (potet, rismel, salt, dekstrose), potetmel, potetflakes, sitrusfiber, salt, løk, sukker, krydder.

Er du ikke helt kjent med ingredienslister på matvarer bør du absolutt begynne å ta en titt og se hva mat faktisk inneholder. Noe mat inneholder så mye rart at det ikke bør kalles mat engang. Naturlig mat har ikke en ingrediensliste. I utgangspunktet er naturlig mat, mat som kan finnes i naturen. Kanskje dette er noe jeg burde skrive ett innlegg om en gang? En liten guide til hvordan lese ingredienslister på matvarer kanskje!

Uansett, tilbake til Jørgens kjøttboller. Han fikk altså spanske kjøttboller til middag og disse valgte jeg å servere sammen med hjemmelaget tagliatelle, som han er veldig glad i. Og til kjøttboller så hører jo tomatsaus godt til og da ble det også raskt slengt sammen en tomatsaus. Tomatsausen var i hvertfall hjemmelaget og slengt sammen av noen ingredienser vi hadde i kjøleskapet. Det er liksom det som er så greit når man ikke er så ømfintlig med mat. Da kan man blande inn litt forskjellige ingredienser uten at det gjør noe. Min mat må derimot være veldig ren og fri for tilsetninger av ulike slag. Også melk, så i dette tilfellet var dette middag kun til Jørgen. Tagliatellen er jo basert på diverse typer ost og tomatsausen inneholder melk i form av pestoen. Heldigvis har jeg laget såpass mye mat før at jeg har litt peil på hvordan ting kommer til å smake når jeg tilsetter ulike ingredienser, men som regel er det alltid litt ekstra spennende når jeg serverer noe som jeg ikke har smakt det endelige resultatet av. Dette var intet unntak, men Jørgen var fornøyd og syntes jeg burde dele oppskriften.

Hvis du har tid kan du selvfølgelig lage kjøttbollene fra bunnen av. Det tar absolutt ikke lang tid og er verdt bryet. Jeg har lagt ut flere oppskrifter på ulike kjøttboller her på bloggen.

Ingredienser Spanske kjøttboller (av god kvalitet) Hjemmelaget tagliatelle (Se fremgangsmåte og oppskrift her) Eldorado festblanding (grønnsaksblanding m bla aspargesbønner & brokkoli) Litt rapsolje/ekte smør til steking

Tomatsaus 200 g flådde tomater (helst økologiske) 1-2 ts rød pesto 1 ts cocosa hvitløk Litt smakstilsatt salt(jeg brukte Tomato & Herbs de provence fra Nicolas Vahé) Ca 1/2 ts smoked paprika (krydder, Santa Maria) Litt roasted garlic & pepper (Krydder, Santa Maria)

Ha kjøttbollene i en panne og stek dem lett til de blir gjennomvarme. Deretter tilsetter du flådde tomater, pesto og cocosa og blander godt. Smak deg frem med resten av krydderingrediensene og senk temperaturen litt. I en annen panne steker du/woker du grønnsakene i litt rapsolje. Tilsett gjerne litt salt. Til slutt skal du koke tagliatelle. Kok opp vann, tilsett litt salt og ha pastaen oppi. La den koke på middels varme i 30- 60 sekunder. Sil av vannet. Servér tagliatellen med stekte grønnsaker og legg kjøttboller og saus over.

Håper det smaker!

Matlaging på litt enklere vis (med ferdigkjøpte kjøttprodukter) foregår altså også i dette hjemmet, men ikke så veldig ofte. Jeg er jo glad i å lage mat, men synes det er litt tungvint hvis jeg ikke kan smake på maten underveis.

Nå har jeg akkurat tatt ut et brett med gresskarmuffins fra ovnen og det dufter høst og krydderier i hele leiligheten. I disse tider med togstreik er det fint å ha med en muffins på vei hjem fra jobb. Så slipper man å dø av sult før middagen blir servert! Jeg håper ikke streiken rammer deg så hardt. Jeg kastet i hvertfall inn håndkledet tidligere denne uka og har kjørt siden. Veldig behagelig til tross for veldig tidlig start på dagen! Så i morgen, når jeg ikke skal kjøre, føles det nesten ut som luksus når jeg kan sove til 05:30. På tide å snart finne senga ser jeg!

Ha en fortsatt fin onsdagskveld!

DU KAN OGSÅ FINNE MEG PÅ

  • Facebook - White Circle
  • Pinterest - White Circle
  • Instagram - White Circle
Map
bottom of page