top of page

Helseoppdatering og matvarefamilier


Hei dere og god søndag! Jeg har ikke lagt ut så mange nye oppskrifter om dagen nå og det er rett og slett fordi søsteren min skal gifte seg neste uke og det er mye som skal planlegges i forhold til det. Den andre grunnen er at det er litt vanskelig å være kreativ og finne på nye ting i og med at kostholdet mitt er veldig strikt om dagen. Jeg har tidligere fortalt at jeg skulle begynne på en nokså strikt diett med tanke på allergiene mine og det jeg ikke tåler så godt for å finne ut av hva jeg må luke bort for å bli bedre. Nå har jeg holdt på med dette i litt over to måneder og det har egentlig vært overraskende enkelt. Noe må selvfølgelig planlegges nøye og vi har ikke vært ute og spist på restaurant på denne tiden og når jeg har vært borte i selskap osv har jeg ofte hatt med meg min egen mat. Det er jo sånn at når man følger en strikt matplan så må man helt unngå maten man har bestemt at man skal teste ut. Det er rett og slett fordi man skal prøve å re-introdusere matvaren igjen etter en stund (3- 4 måneder) og for at kroppen skal ha glemt denne matvaren må man altså ha vært uten den såpass lenge. Det betyr derfor at en liten smak av den matvaren man vil teste ut, ødelegger hele opplegget for den matvaren, og man må begynne helt på nytt. Det er med andre ord ikke plass til noe slurving eller at man er på middagsbesøk hos noen og noen har misforsått og det plutselig har kommet løk i retten som man skulle spise.

I denne omgangen er det nemlig endel ting som jeg har spist til daglig, som skulle lukes bort, bla tomater i alle former, løk i alle former og nøtter. Jeg unngår også paprika, paprikakrydder samt røde krydder som chili, kajenne osv. Egg og ekte smør har jeg også en pause fra. Det er nesten enklere å si hva jeg spiser enn å nevne det jeg ikke spiser om dagen. De siste to månedene har jeg spist mye salat, olivenolje, rapsolje, linfrøolje og noe kokosolje. Jeg spiser rene proteinkilder av fisk og kjøtt. Grønnsakene jeg har spist kan nesten telles på to hender. Favoritten min om dagen er grillet hjertesalat. Det smaker såå godt når man griller den i en aluminiumsform, med litt salt over og masse rapsolje. Ellers har jeg også rullert litt på matvarefamiliene så jeg ikke har inntatt mat fra matvarefamiliene ofte, men kanskje spist mye fra en familie en dag og så har det gått noen dager til jeg har brukt familien igjen. En type er foreksempel gresskarfamilien hvor jeg har brukt mye squash, flaskegresskar og agurk.

Vet du ikke hva matvarefamiliene er? Det er mange som har hørt om ordet kryssallergi og matvarefamiliene er et annet slags ord på det. Det at man er/kan være kryssallergisk for noe er rett og slett fordi et vanlig allergen, la oss ta bjørkepollen, er i familie med hasselnøtt og man kan derfor også reagere på hasselnøtter. Det er fordi de har de samme proteinene som sine nære slektninger og noen ganger klarer ikke kroppen å skille disse proteiene fra hverandre. At jeg regerer på både bjørkepollen og hasselnøtter har jeg alltid visst, men jeg har ikke vært såå inne i disse matvarefamiliene at jeg har visst hva alle matvarene er i familie med og jeg har derfor fått meg noen aha opplevelser da jeg gikk mer i dybden på hva som kunne høre sammen. Det er ikke bare for oss normalt dødlige det er fint å vite denne informasjonen, men viktigst nok er det nok at legene har litt kunnskaper om dette. Jeg har nemlig flere ganger blitt møtt av leger som ikke tror på at jeg har allergi både for ris og potet, rett og slett fordi det er nokså uvanlige allergier. Man hører jo hele tiden at ris er så allergivennlig, og det er mulig det, men jeg tåler altså ikke ris. Når jeg da har fortalt disse legene og vist dem papirer samt forklart at ris er i familie med gress og andre familiemedlemmer er blant annet bygg, mais, hirse, havre, rug, sukkerrør og durra, så får pipen en annen lyd. Da skjønner de også at jeg til tider har reagert på havre (etter flere år med havregrøt til frokost).

Potet er i familie med blant annet paprika, chili og kajenne.Her finner man også aubergine, som er grunnen til hvorfor jeg prøver å ikke overdrive bruken av den. Denne familien heter søtvierfamilien og er en familie noen er litt obs på fordi den ofte kan gi litt problemer for noen.

Jeg vil derfor egentlig anbefale at man tar en nærmere titt på disse matvarefamiliene hvis man spiser noe man reagerer på, men ikke helt vet hva. Kanskje finner du ut noe nytt og jeg kan garantere at du vil lære noe. Jo flere ting du reagerer på innen en familie, jo større sannsynnlighet er det for at man også kan reagere på andre ting i familien. Boken jeg har lest og fått mye info fra er boken "Blir du syk av maten du spiser?" / "Hidden food allergies" av Patrick Holford og James Braly. Boken inneholder masse nyttig og spennende informasjon samt flere lister over matvarer som er i matvarefamilie med hverandre. Til tross for at jeg har hatt og fortsatt er på en superstrikt diett så er det fortsatt noe jeg kan reagere på og jeg skal til Lab1 i sandvika og få tatt noen utvidede prøver når vi er kommet hjem fra ferie. Så får vi se om vi blir noe klokere. I dag er formen i hvertfall veldig fin, men det svinger jo veldig og det hadde vært greit å hatt en litt mer stabil kropp samt å kunne spise enda litt mere variert.

Ha en fin søndag i solskinnet ❥

DU KAN OGSÅ FINNE MEG PÅ

  • Facebook - White Circle
  • Pinterest - White Circle
  • Instagram - White Circle
Map
bottom of page