top of page

Svar fra Dr. Hexeberg / Del 1


Hei dere!

Nå er det på tide å få lavkarbokostholdet litt under lupen igjen. Sofie Hexeberg er lege og ernæringsekspert og Erik Hexeberg er lege og spesialist i indremedisin. De driver Dr. Hexebergs klinikk i sandvika og behandler og forebygger sykdom med lavkarbokosthold. Derfor tenkte jeg at det passet ypperlig for dere å stille dem noen spørsmål som dere lurte på og nå har Erik noen svar til dere. Siden det var endel spørsmål vil de deles opp litt, men her i hverfall svar på de 5 første spørsmålene.

1. Hvordan vil et lavkarbokosthold påvirke trening og muskelbygging i forhold til et høykarbokosthold? Svar: I en overgangsfase vil mange, som vanligvis er vant til å spise mye karbohydrater, bli slappe og prestere lavere enn forventet ved fysisk aktivitet. Det skyldes at kroppen ikke er tilpasset å spise fett, slik man gjør på et lavkarbokosthold. Kroppen bruker noe tid på å tilpasse seg fettforbrenning og vi sier vanligvis at det tar 3 - 4 uker å bli tilpasset. Noen bruker trolig enda lengre tid på tilpassing, og dersom man trener til bestemte løp eller er driver konkurranseidrett må en ta hensyn til dette ved omleggingen. Mange idrettsutøvere har oppnådd gunstige effekter av omlegging til lavkarbokosthold - Strømsgodset, Bjørn Ferry, Jonas Colting er blant de mest profilerte. Mye av begrunnelsen har vært utholdenhet. Jeg har også hørt at alpinisten Lindsy Vonn spiser et LCHF kosthold - primært fordi det gir raskere restitusjon. Også innenfor muskelbygging brukes et LCHF-kosthold - da gjerne syklisk med dager med høyere inntak av karbohydrater. Dette fordi typemat påvirker også hormonnivåene i kroppen.

2. Kan alle spise lavkarbo?

Svar: Alle kan i prinsippet spise lavkarbo med mindre de har noen sjeldne metabolske sykdommer som det må tas hensyn til. Og da vet de om det. Imidlertid er det viktig at en ikke spiser et fettfattig lavkarbokosthold - da blir det bare proteiner en får i seg. For de som har nedsatt nyrefunksjon kan et slikt høyproteinkosthold bli forferdelig galt og føre til nyresvikt. Men med nok fett er ikke dette et problem.

3. Hva tenker du om LCHF og barn?

Svar: Helt topp! Men barn behøver ikke å ha det strengeste LCHF-kostholdet. De kan gjerne få litt mer frukt og bær for eksempel. Viktig med variasjon, men et variert LCHF-kosthold har alle næringsstoffer som trengs.

4. Får jeg dekket mitt behov for vitaminer, mineraler og antioksidanter? Anbefaler du noen kosttilskudd?

Svar: Normalt får du dekket dine dine behov for mineraler, vitaminer og antioksidanter gjennom et variert lavkarbokosthold med mye grønnsaker, fisk, kjøtt, egg og ulike fettkilder. Imidlertid kan evnen til å ta opp variere og maten inneholder mindre av mineraler , vitaminer og antoksidanter sammenlignet med maten for 50 år siden. Det kan derfor være greit å måle nivået av vitaminer og mineraler slik at en kan vurdere behovet for tilskudd. Vi anbefaler ikke systematisk et tilskudd.

5. Er det skadelig å være i ketose over lengre tid?

Svar: Nei, ketose er en normal tilstand når en spiser lite karbohydrater. Mange urfolk har levd i ketose store deler av året uten at de på noen måte har tatt skade av det.

Del to vil komme snart!

Ønsker dere en fortsatt fin onsdag!

DU KAN OGSÅ FINNE MEG PÅ

  • Facebook - White Circle
  • Pinterest - White Circle
  • Instagram - White Circle
Map
bottom of page