top of page

Kostreform


Hei og hå! Nå er det onsdag allerede.

I dag tenkte jeg at jeg skulle fortelle litt om en forening som jeg er medlem i. Kostreform er en uavhengig, helsepolitisk organisasjon som har som formål å gjøre befolkningen friskere.

"Mat som vi er genetisk tilpasset, smaker godt og gir god helse".

Mye av den maten som vi spiser i dag er vi ikke genetisk tilpasset til å spise. Resultatet er blant annet overvekt, diabetes, høyt blodtrykk, tidlig aldring, leddbetennelser, utmattethet, hjerte- og karsykdom og dårlig fordøyelse. Men bytter du ut noen få basisvarer, er mye gjort. Med et kosthold basert på kjøtt, fisk, egg, grønnsaker, fete meieriprodukter, olivenolje, nøtter, frø, frukt og bær- blir det både god mat og bedre helse.

Kostreform for bedre helse mener statens kostholdsråd på noen viktige punkter er feil. De offentlige rådene følger ikke god vitenskapelig standard for utarbeiding av helsefremmende kostholdsråd. De hviler i alt for stor grad på epidemiologiske studier og rådene er basert på slutninger om kausalitet hentet ut fra korrelasjoner. Fordi de offentlige rådene ikke er vitenskapelige nok er vi bekymret for at enkelte av kostholdsrådene fører til mer uhelse og sykdom og at de virker mot sin hensikt. Vi har derfor formulert et eget sett med råd som i større grad tar hensyn til den eksisterende vitenskapelige kunnskapen og som i motsetning til de offentlige rådene ikke er påvirket av markedsinteresser eller politikk.

Kostreforms overordnede mål er en frisk befolkning. Får å få til det trenger Norge en kostreform. En viktig del i dette arbeidet er å endre de offentlige kostholdsrådene slik at veien til god helse blir enklere for alle. Men vi er ikke uenige i alt. På noen punkter mener vi de offentlige anbefalingene er gode og i tråd med vitenskapelige data.

Det er først og fremst på følgende punkter vi mener myndighetene gjør feil i sine råd:

-De undervurderer skadeeffektene av sukkerinntak. -De anbefaler alt for høyt karbohydratinntak ved diabetes type 2. -De advarer mot inntak av mettet fett. -De anbefaler et for høyt inntak av frøbaserte planteoljer og margariner. -De anbefaler et for høyt inntak av stivelsesrike* og raffinerte karbohydrater. -De advarer mot høyt fettinntak. -De anbefaler redusert inntak av fett når man skal ned i vekt.

*Stivelse finnes i korn, hvetemel, poteter, ris og pasta. Selv om det ikke smaker søtt, virker det på samme skadelige måte som sukker.

Kostreform sine kostholdsråd

-Et sunt kosthold består av kjøtt, fisk, egg, grønnsaker, fete meieriprodukter, grønnsaker, nøtter, frø, frukt og bær. Unngå eller begrens sukker, kornprodukter, planteoljer med mye omega-6-fettsyrer og plantemargariner.

-Unngå industrielt bearbeidet mat. -Spis mye grønnsaker i alle variasjoner. -Spis egg, kjøtt og fisk i alle variasjoner, men velg rent kjøtt fremfor pølse og ren fisk fremfor fiskepinner. -Unngå tilsatt sukker i alle former også fruktjuice. -Spis lite kornprodukter. -Unngå frøbaserte planteoljer som soya og solsikkeolje og plantemargariner. Bruk heller kaldpresset olivenolje, kokosfett eller oljer med lavt omega-6-innhold. -Unngå lettprodukter. -Spis fete meieriprodukter som smør, fløte og sæterrømme. -Tell ikke kalorier, men fokuser på mat av høy kvalitet. -Drikk vann

Kilde: kostreform.no

Er du interessert i å lære mer, ta en titt på kostreform sin hjemmeside og meld deg inn!

Ønsker deg en fortsatt fin kveld med litt godt lesestoff!

DU KAN OGSÅ FINNE MEG PÅ

  • Facebook - White Circle
  • Pinterest - White Circle
  • Instagram - White Circle
Map
bottom of page