top of page

Supercleanse-kurs


Hei og god kveld! Som jeg nevnte for noen dager siden så var jeg på supercleanse-kurs med Supernature og John Opsahl på torsdag og jeg tenkte at jeg skulle skrive litt om det.

Dette kurset handlet i hovedsak om detox og faste og hvordan dette gir gode gode helsegevinster for oss mennesker samt hvordan lage disse. Det var også en innføring i supermat.

Vi var mange på kurset og alle hadde samme interesse- mat og kosthold.

John viste eksempler på smoothies med iblandet supermat. Som nybegynner med supersmoothies eller generelt en sunnere livsstil bruker man gjerne en del frukt for at det skal smake så godt som mulig. Ola Nordmann er jo desverre altfor godt vant til at ting skal smake søtt for å smake godt, men når man har blitt vant til smakene fra supermaten kan man gå over til å lage smoothies av grønnsaker. Siden jeg har et strengt lavkarbokosthold er ikke frukt noe som er forenelig i mitt kosthold så jeg går heller direkte på de "ikke så-fantastisk-gode-smoothiene-men-supersunne". De litt mere "grønne". Nå liker jo jeg å variere litt på kosten så å drikke en smoothie i ny og ne er bare fint til en forandring. Jeg har jo allerede noen supermat-produkter som jeg kan få laget noen oppskrifter med, så det kommer nok noen etterhvert. Vi fikk i hvertfall smake på 2 forskjellige smoothies og supernature hadde laget 80 L smoothie til oss!

John snakket mye om dagens helseutfordringer, hvorav usunn mat er en av de aller største. Et eksempel han nevnte var Mexico hvor det for 50 år siden ikke fantes fedme, mens det nå står dårlig til fordi sukker er så billig å produsere. Og som de fleste er klar over, men kanskje ikke tenker så mye på er at det er så billig å produsere brus at det ofte er billigere enn vann. At sukker er så billig går hardt utover spesielt den fattige befolkningen som ikke har råd til mer næringsrik mat. I tillegg er dagens masseproduserte mat og ferdigprodukter proppfulle av dårlige ingredienser. Dette er spesielt uheldig da vi nå vet at sukker er mere avhengighetsskapende enn kokain og det er en ond spiral det kan være vanskelig å komme ut av.

John snakket også mye om at vi må bli flinkere til å lytte til kroppen og høre etter hva den prøver å fortelle oss. Å jobbe med seg selv er en livsreise og jeg har selv brukt mye tid på å eksperimentere med mat. Finne ut hva som funker for meg og ikke. Det er jo ikke sånn at en ting fungerer for alle.

En diett (kosthold) skal være et utgangspunkt og så skal den tilpasses deg og dine behov og den beste måten å gjøre det på er å prøve seg frem- eksperimentere med mat, og ha det gøy. Og ja det kan være et ork når man føler at man stagnerer. Men så er det så gøy når man blir kjent med kroppen sin og kjenner etter at jobben man gjør gir en helsegevinst.

Kroppen vår snakker til oss hele tiden, vi må bare lære oss å kjenne etter og lytte til hva den vil fortelle oss. Ved å kjenne kroppen kan det være lett å finne unormalheter og plukke den opp tidlig og forandre dem før de blir til store problemer . Etter mange år med jobbing med min egen kropp er det veldig rart for meg å tenke på at folk flest ikke har kontakt med kroppen sin og har skylapper for hva kroppen prøver å fortelle dem. Jeg har forståelse for at helse og mat er et interessefelt som ikke alle har, men det er merkelig at så mange ikke bryr seg om sin egen helse.

John nevnte at vi i Norge er ufattelig dårlig på å spise grønnsaker og det er man jo forsåvidt klar over, men jeg var ikke klar over at vi er SÅ dårlige.

Resultater vister nemlig at Ola Nordmann spiser 100 g grønnsaker hver dag (!) 100 g! Det er ingenting. Du tenker kanskje at vi snakker 100 g ren brokkoli. Neida, gid det var så vel. I Norge blir nemlig potet (som i utgangspunktet burde regnes som stivelse) regnet som en grønnskak, tomatsausen på Grandiosa (fordi den består av tomater), Ketchup, paprikaen på grandiosaen og mange flere ikke-grønnsaker regnet som grønnsaker, så i utgangspunktet spiser vi vel nesten ikke grønnsaker i det hele tatt... Og vi ser også på grønnsaker som kun tilbehør. Selv om jeg bruker mye grønnsaker selv (og kan bli enda flinkere) ser jeg fortsatt på det som et slags tilbehør. Myndighetene hadde derimot gått ut og sagt at vi har blitt mye flinkere til å spise grønnsaker. Hvor mange prosent hadde vi gått opp? 5% -omtrent ingenting. Så ikke mye å skryte av der altså. Vi er til og med blitt dårligere enn amerikanerne. I det amerikanske kostholdet er det anbefalt 700 g grønnsaker- en god del mer enn de få 100 g vi ligger på. Nå skal det sies at ikke alle ligger på 700 g daglig, men de er bedre enn oss.

Det var en fin kveld med mye morsomme funfacts og John er utrolig engasjert og fin å høre på. Som sagt er ikke frukt og smoothies helt min greie, men John har alltid mye å by på og det blir alltid en helaften med masse spennende helsesnakk. Jeg kunne sittet og skrevet i en evighet, men konkluderer heller med at dere burde få med dere når han en gang holder foredrag.

DU KAN OGSÅ FINNE MEG PÅ

  • Facebook - White Circle
  • Pinterest - White Circle
  • Instagram - White Circle
Map
bottom of page