top of page

Det er lys i enden av tunellen


Vel, hvor skal jeg starte?

Jeg tenkte at jeg skulle fortelle litt om en reise jeg har begitt meg ut på og si at jeg gjerne vil dele mine erfaringer med dere. Jeg er ikke lege, men dette er min personlige erfaring etter flere år med prøving og feiling i den store oppgaven om å få bedre helse.

Som de fleste har fått med seg spiser jeg lavkarbo fordi det er det kostholdet som fungerer best for meg. Jeg har en del matallergier- noe jeg har hatt fra jeg var liten og jeg har hele livet variert litt på hva jeg har spist for hvis jeg har spist noe en lengre periode/ofte har jeg enten utviklet allergi eller intoleranse ovenfor den matvaren. Et eksempel er havre fordi jeg hver morgen i minst 3 år kun spiste havregrøt til frokost. Dette var fordi det var det eneste jeg følte meg ordentlig mett av og det fungerte veldig bra for meg en lang stund- helt til jeg begynte å reagere på havre.

Det var da jeg begynte å ta en nærmere titt på lavkarbokostholdet fordi jeg hadde hørt at mange hadde god effekt av det og ble bedre av det. Typisk folk med allergier, kroniske sykdommer etc.

Jeg har fra ungdomsalder spist glutenfritt fordi jeg ikke har tålt kornsortene med gluten og i perioder hvor jeg har spist glutenfrie rundstykker, pasta etc har jeg hatt problemer med bloduskkeret mitt

(pga høy GI i disse produktene) til tross for grønnsaker og sunn mat.

Lavkarbo ble redningen for meg og jeg har aldri hatt et så fint og stabilt blodsukker som med lavkarbo og følt meg så god og mett.

Hovedårsaken til alle allergiene mine er at jeg har lekk tarm. Det vil enkelt si at det er ”huller” i tarmen min hvor ikke-nedbrutte matproteiner diffunderer ut igjennom, kommer ut i blodet og gir en reaksjon i immunsystemet. Dette kan føre til allergi og andre plager.

Jeg har de siste årene tatt glutamin daglig for å ”heale og tette” igjen tarmen, men etter at jeg fikk kyssesyken høsten 2013 har tarmen blitt verre og ”hullene” er nå så store at jeg ”reagerer på alt”.

Før kyssesyken var tarmen min blitt såpass bra at jeg kunne ha melkeprodukter i kostholdet mitt uten noen problemer, til tross for at jeg i barneårene reagerte på melk.

Folk reagerer helt sikkert forskjellig når det kommer til tarmlidelser, men jeg merker heldigvis ingenting til det. Det eneste jeg merker er litt ødem i beina og spesielt knærme for det er der min immunrespons slår ut. Derfor er det også vanskelig å utelukke hva som kan være hovedårsaken til at tarmen min bare blir verre. Det hadde vært mye enklere hvis jeg for eksempel måtte fly på do etter et å ha spist noe.

Jeg har tidligere tatt blodprøver for ulike matvarer, men det begynner å bli noen år siden og de er svært kostbare. Dette er ikke de normale blodprøvene man tar hos legen, men prøver som blir sendt til spesifikke laboratorier- gjerne utlandet. Derfor høy pris.

Jeg bestemte meg derimot for å starte en ny utredning for noen uker siden og i går var jeg hos Dr. Sofie Hexeberg og i dag har jeg vært og tatt blodprøver. Om 4 uker får jeg svaret og vil da vite litt mer om hvordan det står til med allergien.

Inntil da skal jeg holde meg unna alt av melkeprodukter- dvs alt, også laktosefritt for å se om jeg merker noen bedring. Jeg er veldig heldig som har en utrolig forståelsesfull samboer som støtter meg i alle valgene mine og til tross for spesielt kosthold, aldri klager. Å ha en spesiell livsstil er enkelt når man er en, men kan være en utfordring når man er to og ikke har de samme

problemene. Dette har vi derimot ikke hatt noen problemer med og vi spiser alltid middager sammen.

Selv om man bare har lyst til å legge seg ned og gi opp er man så nærme et mål og jeg har nå et ganske spesielt kosthold så litt flere endringer nå burde egentlig ikke bli et så stort problem.

Når lyset kanskje begynner å lyse i tunellen blir man jo litt gira på å komme til enden. Spesielt når man får vite at man er så nære målet sitt.

Man må være motivert og det er jeg, veldig motivert!

God helse er veldig viktig for meg og jeg er dedikert til å gjøre de forandringene i kosten som er nødvendig for at jeg skal bli så frisk som mulig.

Jeg skal fortsette å spise lavkarbo for det er fortsatt det kostholdet som fungerer best for meg.

Et lavkarbokosthold uten melkeprodukter er kanskje ikke så veldig spennende, men jeg skal prøve å legge ut gode oppskrifter her på bloggen allikevel.

Så jeg håper dere vil fortsette å følge meg. Så skal jeg holde dere oppdatert underveis på reisen min.

- Linnea

DU KAN OGSÅ FINNE MEG PÅ

  • Facebook - White Circle
  • Pinterest - White Circle
  • Instagram - White Circle
Map
bottom of page