top of page

Noen tanker om høstens tilbehør


Hei dere!

Long time no see. Det har nemlig skjedd mye i det siste og bloggen har ikke helt fått så mye oppmerksomhet. I tillegg har jeg ikke hatt så mye kreativitet på matfronten og når jeg da må passe på å få tatt bilder mens det er lyst, så blir det enda litt vanskeligere. Derimot kan jeg si at jeg jobber litt med en bloggbok på si, så jeg tenker fortsatt litt mat og blogg ved siden av bloggen.

Når jeg tenker på overskriften på dette innlegget blir jeg litt usikker på om det fortsatt er lov til å si at det er høst. Jeg føler meg nemlig veldig snytt for høsten om dagen. Føler at vi hadde høst i to uker og så ble det plutselig vinter med både kulde og snø. Jeg elsker høsten. Alle fargene, å gå rundt med tykke ullgensere og skjerf og bare nyte tiden før vinteren skal komme. Men neida! Den høsten forsvant veldig fort og jeg vet ikke helt om det er fordi jeg var i utlandet to ganger i oktober eller om høsten bare føltes kort fordi det var varmt lenge, så litt høstvær og deretter snø nå. Jeg har i hvertfall følelsen av at jeg sov i to måneder og har våknet opp nå og så er det 1 måned igjen til 1. desember. HJELP! Men jeg kan i hvertfall glede meg over at den store HØSTkonferansen er neste helg i Sandvika. Det blir bra og det gleder jeg meg til. I fjor var hovedtemaet tarmhelse og i år er det hjertehelse. Høstkonferansen er en stor helsekonferanse, med hovedsaklig ernæringsvinkling hvor flere kjente spesialister kommer for å holde foredrag. I tillegg er det stands med godt utvalg av bøker, helsekost og mye annet spennende. Det var her jeg først hørte om wonderbag fordi naturlig liv hadde en stand med blant annet wonderbag og mange andre gode produkter og tilbehør. Det er alltid gøy å lære noe nytt og det er jeg helt sikker på at jeg kommer til å gjøre.

I dag tenkte jeg at jeg så smått skulle gi dere noen forslag til hva dere kan ha som tilbehør ved siden av maten deres, rettere sagt proteinkilden deres. Som nevnt mange ganger så spiser jeg stort sett en slags middag tre ganger om dagen. En form for en proteinkilde sammen med grønnsaker. Dette kan jeg også spise til frokost hvis jeg vil- det er bare en vanesak. For meg er det egentlig ikke noe som skiller seg ut til å være en frokost, jeg kunne likegodt spist det til middag.

Men det jeg ville snakke litt om nå er dette tilbehøret mitt. Tilbehøret mitt skal gjerne være enkelt å lage, smake godt og være næringsrikt. Det er derfor jeg prøver å presisere at jeg alltid steker maten min i olje av et eller annet slag. Det er jo nemlig litt vanskelig å se på et bilde om maten er tilsatt kalorier i form av oljer eller smør. Men jeg synes det er viktig å si at maten skal være tilberedt med litt godt fettstoff- ellers blir ikke ernæringen optimal. Jeg ser jo det at denne bloggen fort kan bli lowcarb- no fat hvis man bare ser på bildene og ikke oppskriftene.

Det er meningen at oppskriftene skal gjøre deg god og mett, være smaklige og gi deg et stabilt blodsukker så du ikke trenger å spise hver tredje time. Så lenge du tilsetter nok fett går det helt fint og du vil føle deg behagelig mett lenge. Dropper du derimot å tilsette fett vil du ikke få samme gode effekten, og over tid vil du kanskje merke det både på humøret og energien. Kroppen trenger fett og spesielt hvis du spiser mindre karbohydrater. Når du tar bort noe må du tilføye noe og da er det fett du skal tilføye og ikke nødvendigvis mer protein. Fett er en flott energikilde og sammen med protein og litt færre karbohydrater bidrar det til en god helse. Det er viktig å få i seg protein også,men fokuser på protein fra rene proteinkilder til daglig. Da mener jeg ren kylling, kjøtt, fisk, innmat, vilt og alle fine kilder som du finner på et dyr. Det er her den virkelige næringen er- ikke i en boks med proteinpulver eller en fettfri proteinyoughurt.

Hjernen trenger fett og kroppen trenger ekte og naturlig næring. Ja til sunn mat du kan finne i naturen!

Når det er sagt må vi da også nevne hva du bør steke i og hva du bør unngå. Jeg kom nemlig over et blogginnlegg i går (jeg leser sjelden blogger eller lar meg provosere av hva folk skriver) men da ble jeg både overrasket og litt forferdet. Mest på grunn av personens uvitenhet, men også det at man som blogger må tenke litt på hva man skriver. Man skal jo være et godt forbilde. Selv skriver jeg aldri noe om kalorier her på bloggen og det er rett og slett fordi det ikke har noe særlig å si. Da vi jeg heller presisere å si at mange nordmenn spiser for lite, men at de legger på seg fordi de spiser feil mat. Noen trenger derfor kanskje å spise enda mer for å kunne gå ned i vekt. Men det er ikke det vi snakker om nå. Grunnen til hvorfor jeg ble litt overrasket var at denne bloggeren skulle fremme og snakke om cleaneating- clean food- altså ren mat som ikke er prosessert, men skrev at man skulle bruke margarin fordi det i vita hjertegod lett er bare halvparten så mye fett og kalorier som i smør. Margarin er noe av den mest prosesserte maten du får tak i som i tillegg er skyhøy på omega 6 (betennelsesfremmende i kroppen). I tillegg er det på tide av fettfobien avtar snart- det virker ikke som om vi er på bedringens vei en gang og det er jo veldig synd. Og kalorier, hvem teller vel dem? Se heller på næringen maten gir deg og blås i kaloriene!

Tenk gjerne farger på det gode tilbehøret! Her finner du sort kål, lilla spisskål, gresskar og rødbet. Stekt i masse olje som tåler varmen. Her har jeg brukt kaldpresset rapsolje.

En annen kombinasjon med grønn og lilla spisskål, hjertesalat og sort kål. Visste du foreksempel at hjertesalat egner seg utmerket til å stekes på pannen? Prøv det neste gang! Igjen blir grønnsakene tilberedt med en god fettkilde!

Gode fettkilder til steking; ekte smør, økologisk og god kvalitet kokosolje,

kaldpresset rapsolje (men pass på temperaturen)

Kaldpresset olivenolje er en god fettkilde, men egner seg ikke til å steke i. Den egner seg til kalde formål som til salater osv.

Dårlige fettkilder; margarin, maisolje, soyaolje, rapsolje, solsikkeolje.

Dette er oljer som er høye på omega 6 og desverre de vanligste oljene folk har på kjøkkenbenken.

De fleste av dere har vel hørt at det skal være et optimalt forhold mellom omega 6 og omega 3, gjerne 2:1. Det er fordi omega 6 er betennelsesfremmende, mens omega 3 er betennelseshemmende! Det er derfor ikke det samme hvilke oljer man velger og dette er noe man absolutt bør sette seg inn i. Spesielt fordi maten du finner på butikken (som ikke er en helt ren næringskilde) ofte inneholder vegetabilsk fett, fett i form av omega 6 og ikke omega 3. I dagens vestlige samfunn er dette omega6/ omega 3 forholdet gjerne så forskjøvet til 10-20:1 og da er det jo ikke rart vi har mye sykdom og uhelse i verden!

Mitt råd til deg er at du skal sette deg litt mer inn i hva du spiser. Det er så viktig. Husk at du skal ha kroppen din hele livet! Helst skal ikke maten du spiser ha noen ingrediensliste, men hvis den har- les på hva maten du putter i deg inneholder. Gir den deg næring eller er den bare fyllstoff? Kanskje bidrar den til nedbryting eller stjeler mineraler fra kroppen din. Begynn å lese litt og unngå å lese for mye på statens kostholdsråd. Du kan jo forsåvidt ta en titt på rådene og selv tenke etter om det høres logisk ut.

Ha en deilig lørdag så lenge- så blogges vi nok snart igjen ♡

DU KAN OGSÅ FINNE MEG PÅ

  • Facebook - White Circle
  • Pinterest - White Circle
  • Instagram - White Circle
Map
bottom of page